Meni Zapri

Premagajmo plačilno nedisciplino skupaj!

  • 5. sep. 2016

Podjetniki ste se z zamudami pri plačilih zagotovo že srečali. Podatki kažejo, da skoraj 56 % izdanih računov v Sloveniji ni poravnanih pravočasno. To pa nas v Evropi vendarle uvršča med »srečneže«, kjer podjetja v povprečju za 62,5 % izdanih računov prejmejo plačilo z zamudo.

To je pokazala raziskava podjetja Dun & Bradsttreet*, v kateri so ugotovili, da je v povprečju do roka zapadlosti v Evropi poravnanih 37,6 % računov, v Sloveniji pa 44,1 %. Spodbuden je tudi pozitiven trend plačilne discipline. Do roka zapadlosti je bilo leta 2009 plačanih 33,2 % odstotka slovenskih računov, 41,4 % v letu 2014, v letu 2015 pa je bilo pravočasno plačanih 44,1 % računov.

Odstotek pravočasno prejetih plačil v Sloveniji in Evropi:

  2009 2014 2015
Slovenija 33,2 % 41,4 % 44,1 %
Evropa 40,4 % 37,6 % 37,5 %

Tudi povprečna zamuda se z leti zmanjšuje. Leta 2009 je bila povprečna zamuda s plačilom 59 dni, 16 dni leta 2014, leta 2015 pa je povprečna zamuda padla na 14 dni.Z zamudo do 30 dni so leta 2015 v Sloveniji podjetja poravnala še nadaljnjih 48 % računov, z zamudo 30 do 60 dni še 4,1 %, z zamudo 60 do 90 dni še 1,5 %, nad 90 dni pa je zamujalo s plačilom 2,3 % plačil.

Čeprav se 14 dni ne sliši veliko, so posledice zamude s plačili lahko velike. Pogosto imajo majhna podjetja, ki se šele postavljajo na noge, zaradi plačilne nediscipline težave z likvidnostjo, saj nimajo finančnih rezerv. Vsak dan šteje in vsak v roku plačan račun ima pomemben vpliv na denarni tok.

Tveganje je torej veliko.

Kaj lahko podjetniki sami storijo, da bodo računi čim prej plačani?

  • Redno vodite evidence. Ažurno zapisujte, kaj in koliko materiala boste porabili za projekt, ki ga izvajate za drugo podjetje. Poskrbite, da bo ves material in s tem tudi delo predstavljeno na računu. Redno beleženje vseh teh podatkov vam bo prihranilo čas pozneje, ko boste sestavljali račun.
  • Vzpostavite odnos s podjetji, ki jim izstavljate račune. To bo naredilo bistveno razliko, še zlasti, če ste se povezali z računovodstvom.
  • Čim prej izdajte račun. Prej, kot boste izdali računi, prej boste prejeli plačilo. Pomembno je, da optimizirate proces izdajanja računov že v samem začetku, saj bo tako najbolj učinkovit.
  • Določite plačilne pogoje. Razmislite o skrajšanju časa za plačilo računa, s čimer boste svoje stranke spodbudili, da plačilo poravnajo prej kot sicer.
  • Olajšajte jim postopek plačila. Bolj, kot je preprost postopek, večja je verjetnost, da bodo kupci prej plačali. Stranki lahko račun pošljete preko e-pošte namesto preko klasične pošte. Razmislite tudi o izdaji e-računov. Naročnik jih prejme v svoji elektronski banki ter tam samo potrdi plačilo.
  • Plačujete pravočasno. Če podjetnik pravočasno prejme plačilo za svoje prodano blago oziroma opravljene storitve, lahko tudi pravočasno poravna svoje dolgove naprej, s tem pa se pozitivna zanka nadaljuje.

*Vir statističnih podatkov: Dun & Bradstreet, Payment Study 2016
Vir: slike: http://www.freeimages.com/

Sorodne vsebine

Brezplačni članki, e-priročniki, posnetki in spletni seminarji.