Meni Zapri

Prednosti zaposlovanja starejših

  • 22. avg. 2019

Zmanjševanje števila delovno sposobnih in večji delež starejših na trgu dela vse bolj kažeta na nujo, da uporabimo človeški kapital, ki ga predstavljajo starejši. V splošnem se slednjega v Sloveniji veliko podjetij izogiba. Delodajalci največkrat upoštevajo mnoge predsodke o zaposlovanju starejših, manjkrat pa se sprašujejo o prednostih in koristih, ki jih starejši zaposleni lahko prinesejo v delovno okolje.

Res je, da starejši zaposleni običajno niso tako tehnično napredni kot mlajše generacije – imajo pa dolgoletne izkušnje, ki so nezamenljive in se jih ne da priučiti. Eden ključnih izzivov delodajalcev danes je zadrževanje zaposlenih na delovnem mestu in zmanjševanje fluktuacije, ki v prekomernem obsegu in pri odhajanju ključnih kadrov predstavlja velik strošek. Starejši so v primerjavi z mlajšimi generacijami bolj predani delu in »vedo, kaj hočejo«. Medtem ko mlajši bolj stremijo po karierni rasti in so nagnjeni k menjavi delovnega mesta, so starejši bolj nagnjeni k stabilnosti in lojalnosti. Starejši imajo običajno dobre vodstvene veščine. Slednje je povezano z njihovimi izkušnjami dela v času, ko še ni bilo prevlade digitalne komunikacije. Zaradi tega imajo običajno bolj izpopolnjeno komunikacijo »iz oči v oči«, ki nekaterim mlajšim kolegom predstavlja težavo.

Značilnosti Baby boom generacije 

»Baby boom« generacijo odlikujejo dobre delovne navade, iskrenost, prevzemanje odgovornosti in optimizem. Običajno gojijo pozitiven odnos do dela in so zavezani k kakovosti in zanesljivosti. Na delovnem mestu si namreč želijo biti potrebovani, uporabni in produktivni. Zaradi dolgoletnih delovnih in življenjskih izkušenj v podjetje prinašajo neprecenljivo znanje, izkušnje, veščine in izkustveno iznajdljivost v nepredvidenih situacijah.

Za »baby boom« generacijo je prav tako značilno, da so jim sodelavci zelo pomembni, cenijo timsko delo in jim je zaradi tega pomembno, da so dobra podpora mlajšim sodelavcem. S svojimi izkušnjami in drugačno perspektivo tako predstavljajo odlične mentorje in morda tudi potrebne vzornike za mlajše generacije. Če ne verjamete, si oglejte film Pripravnik.

 Kako lahko vključite upokojenca v svoj delovni proces?

 Upokojenec lahko opravlja delo v eni izmed spodaj naštetih oblik dela:

  • preko začasnega in občasnega dela upokojencev
  • preko pogodbe o zaposlitvi (delavec v delovnem razmerju),
  • preko samozaposlitve,
  • preko ene od civilnih pogodb (podjemna, avtorska, mandatna itd.),
  • preko osebnega dopolnilnega dela,
  • preko kratkotrajnega dela.

Trg dela za upokojence ni tako reguliran, kot je na primer za študente. Pri tej obliki dela ni posrednika. Delodajalci in upokojenci se morajo sami dogovoriti za način dela.

V priročniku smo predstavili več informacij o začasnem ali občasnem delu upokojenca. 

Članek je pripravila  Iris Božič, dipl. psih (UN) iz podjetja Taktika Plus. 

Obračun začasnega dela upokojenca v Minimaxu

V programu lahko enostavno obračunamo delo upokojenca skladno z zakonodajo. Povezava na navodilo

Sorodne vsebine

Brezplačni članki, e-priročniki, posnetki in spletni seminarji.