Meni Zapri

Novembra potečejo prva namenska digitalna potrdila za uporabo davčnih blagajn

 • 22. okt. 2020

Če poslujete z gotovino in ste namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno prejeli že leta 2015, ga boste morali v kratkem nujno obnoviti. S pretečenim davčnim potrdilom izdajanje davčno potrjenih računov ne bo več mogoče. Obnovitev digitalnega potrdila poteka na enak način, kot če zaprosite za novo. 

Spomnimo, zakaj je bil sistem davčnih blagajn uveden?

Uvedba davčnih blagajn novembra 2015 je bila eden od ukrepov zmanjšanja obsega sive ekonomije. S tem je država omogočila pregledno in zanesljivo evidentiranje gotovinskega prometa davčnih zavezancev. Pomemben del pa je tudi preprečevanje dela in zaposlovanja na črno.


Kateri so potrebni koraki za začetek izdaje gotovinskih računov preko davčne blagajne?

 • Pridobiti morate posebno namensko digitalno potrdilo.
 • Sprejeti interni akt za davčno potrjevanje.
 • Sporočiti poslovne prostore na FURS.
 • Zagotoviti programsko opremo za davčno potrjevanje.
 • Prilagoditi izpis računa z obveznimi elementi.

 

Kako pogledam, do kdaj mi velja namensko digitalno potrdilo?

Digitalno potrdilo je nameščeno neposredno v davčni blagajni, ki jo uporabljate. Če niste prepričani ali ne veste, kako preveriti datum veljavnosti, se obrnite na svojega ponudnika davčne blagajne.

Za uporabnika rešitve Minimax smo pripravili enostavna navodila, kje preverite veljavnost digitalnega potrdila.

 

Ali potrebujem davčno potrjene račune tudi v primeru spletnih trgovin?

Situacija, v katero smo zašli zaradi vse splošne epidemije, je podjetnike spodbudila k odpiranju spletnih trgovin. Tudi pri spletnih trgovinah je treba upoštevati, da gre pri posameznih oblikah plačila za gotovinsko plačilo, saj v skladu z Zakonom o davčnem potrjevanju računov se kot »gotovinsko plačilo« štejejo tudi druge oblike plačil.

Davčno morate potrjevati račune, če vam kupec plača v gotovini (osebno), s plačilnimi karticami (preko spleta ali osebno) ali po povzetju.

Računov pa vam ni treba davčno potrjevati v primerih, ko kupec za plačevanje uporablja Paypal, Braintree ali Moneto. Davčno potrjen račun tudi ni potreben, če prejemate plačilo na transakcijski račun. 


Kaj je dobro vedeti?

 • Namensko digitalno potrdilo lahko pridobite ali prekličete le elektronsko prek sistema eDavki.
 • To potrdilo velja samo za davčno potrjevanje. Z njim bodo podpisani podatki o vsakem gotovinskem računu, ki bodo posredovani na FURS. Potrebujete ga tudi za sporočanje podatkov o poslovnih prostorih.
 • Isto potrdilo imate lahko nameščeno na več davčnih blagajnah. Vezano je na zavezanca, ne na blagajnika.
 • Če niste registrirani v sistem eDavki, lahko to naredi pooblaščena oseba (vaš računovodja ali ponudnik davčne blagajne.) Postopki pooblaščanja so opisani na portalu eDavki.
 • Namensko digitalno potrdilo je BREZPLAČNO.


Kako pridobiti (novo) namensko digitalno potrdilo?

 1. Preko portala eDavki vložite Zahtevek za pridobitev namenskega digitalnega potrdila za izvajanje postopka davčnega potrjevanja računov – DPR-PridobitevDP.
 2. Na osebni del portala eDavki boste prejeli referenčno številko, geslo in navodila za prevzem certifikata na portalu Ministrstva za javno upravo (MJU) .
 3. Na portalu prevzamete namensko digitalno potrdilo v obliki ».p12« datoteke.
 4. Potrdilo (».p12« datoteko) namestite v program davčne blagajne ali v Mini blagajno.

 

POMEMBNO: Geslo za prevzem digitalnega potrdila na portalu vpišete tudi kot geslo pri namestitvi potrdila v davčno blagajno! 


Uporabniki Minimaxa
 si lahko pogledate video, kako si namestite namensko digitalno potrdilo.

 

Vir:

FURS dokument 

Sorodne vsebine

Brezplačni članki, e-priročniki, posnetki in spletni seminarji.