Meni Zapri

Noela, zgodba o polžji slini

  • 21. dec. 2018
  • 7 min

To je zgodba o polžji slini. O iskanju novih poti. O tem, kako lahko ista stvar prinaša dva različna odgovora. Vse je le stvar perspektive.

Zgodba družine Fras je nenavadna. Nikoli se namerno niso podali v podjetniške vode, temveč so sledili občutkom, in tako se je rodila tudi ideja o uporabi polžje sline v kozmetiki, natančneje v kremi.

V središču te zgodbe so polži, ki so bili najprej namenjeni kulinariki. Poskusili so s prodajo po gostilnah, kasneje jih je Aljaž, kuhar po poklicu, celo brezplačno pripravljal. A jih kulinarična javnost ni sprejela, zato je sledilo razočaranje, od katerega so imeli nazadnje največ polži.

Mali slinarji so se usidrali v srca družine Fras, ki se je odločila, da kljub prvemu neuspehu farmo obdrži. Vendar kaj naj počnejo s polži? Do ideje so prišli po naključju. K razmišljanju jih je spodbudila poplava oglasov o pozitivnih učinkih polžje sline v kozmetiki. In hitro so sprejeli nov izziv.

Začetki niso bili enostavni. Kako »pomolsti« polže in pridobiti to čudežno sestavino, ki zagotavlja lepo kožo? Frasovi so bili inovativni in nič jih ni prestrašilo. »Molzenja« polžev so se lotili popolnoma na svoj način in pridelali ogromne količine dragocene sinje modre sluzi. Sledilo je mešanje kreme v domači kuhinji. Vendar kaj sedaj s kremo? Znašli so se v zagati, ki je domača skoraj vsakemu mlademu podjetniku – kako to ponuditi trgu? Ali bo kremo sploh kdo kupil? Strah je bil odveč. Okolica je izdelek hitro sprejela in povpraševanje je začelo rasti. Tako so kot prvi v Sloveniji registrirali lastno kremo s polžjo slino. Prodaja je lahko stekla.

 

Vstop v oddajo je odprl nove dimenzije

»Ne morete si predstavljati, kako je, ko iz prvih krem, namešanih z domačo kuhalnico, preideš na naročilo 10.000. In vse morajo biti enako kakovostne. Napak ne sme biti,« se spominja prvega naročila Aljaž Fras.

Njihova podjetniška pot je bil pravi vlakec smrti. Vedeli so, da se morajo na vožnjo dobro pripraviti. Pri tem pa ni dovolj le obvladovanje produkta in sestavin, treba je poročati državi, oddajati obrazce in opravljati razna administrativna dela.

»Hitra rast se zdi, gledano od zunaj, sanjska, vendar smo bili zaradi vseh teh nihanj velikokrat blizu propada. Potrebovali smo dobrega svetovalca, da bi nam pomagal ostati trdno na svojih sedežih. Za to smo resnično hvaležni računovodskemu servisu Pro fin iz Slovenske Bistrice, ki je razumel naše potrebe«, pojasnjuje Aljaž Fras.

Z Edito Golob, direktorico podjetja Pro fin, je družina Fras vzpostavila odnos, ki presega poslovno sodelovanje. »Frasovi so res izjemna družina. Podjetniki navadno jemljejo računovodstvo kot nekaj nujnega. Oni pa so se aktivirali in spoznali vsa računovodska in administrativna pravila poslovanja, kar jim omogoča, da lažje krmarijo svojo barko. Sama jim pri tem svetujem. Z uporabo Minimaxa smo lahko dnevno povezani. Sami svoje račune in poslovanje vodijo od doma, jaz pa lahko sproti preverim, ko pride do nejasnosti ali napak,« pojasnjuje Edita Golob, ki ima v svoji karieri veliko izkušenj z mladimi podjetniki.  


Edita Golob, direktorico podjetja Pro fin

»Uf, ko se spomnim, da smo po nasvetu prvega računovodje račune pripravljali kar v Wordu. Hitro mi je postalo jasno, da na tak način ne moreš poslovati v 21. stoletju«, se danes smeje Aljaž. Zato so svoje poslovanje hitro posodobili in prešli na uporabo spletnega računovodskega programa.

Celotna družina Fras je vedno iskala nove, drugačne poti. Niso se ustavili, ko jim je življenje prineslo ovire. Našli so načine, kako jih preskočiti ali zaobiti. In to jih dela posebne. Zato smo še toliko bolj ponosni, da uporabljajo našo rešitev Minimax in vzorno sodelujejo s svojim računovodskim servisom Pro-fin.

 

Učenje na lastnih napakah

Aljaž Fras se zaveda, da je pot do uspeha še dolga. »Po zaključku prodaje v okviru Štartaj Slovenija so pred nami nove preizkušnje. V zadnjem letu smo se veliko naučili iz svojih napak. V začetni fazi prisluhneš vsakemu nasvetu, čeprav je napačen. S časom ugotoviš, kaj je dobro zate.« Mladi podjetnik, ki je kljub evforičnemu začetku z nogami in glavo ostal na trdnih tleh, se zaveda, da je ključ do nadaljnjega uspeha v kakovostnem produktu in uspešnem marketingu. »Prodajamo izredno kakovostno in edinstveno kremo. To potrjuje tudi odziv naših strank. Ne moremo se kosati z velikimi multinacionalkami, zato bomo vlagali predvsem v kakovost. Je pa treba stranke nenehno opozarjati, da obstajaš in kje lahko izdelke kupijo. V nasprotnem primeru hitro pozabijo nate.«

Zaključimo ta zapis z mislijo Aljaža Frasa, ki pravi: »Bodite pozitivni! Nič ne bo pomagalo, če si boste belili glavo z vprašanjem, zakaj v preteklem mesecu niste bili uspešni. Življenje in posel sta sestavljena iz vzponov in padcev. Ob uspehu ostanite hladnokrvni in razmišljajte o naslednjih potezah. Ko se soočate s padcem, pa iz tega potegnite nekaj pozitivnega in skušajte neuspeh obrniti v svojo korist.«

Hvala, Aljaž in srečno!

 

V Seyforju vemo, da so mikro in mala podjetja nosilci gospodarstva. Zanimajo nas njihove zgodbe, ki jih oblikujejo zmage in porazi. Porazi nas učijo, kako se pobrati in iti dalje, saj le tako postanemo zmagovalci. Navdihujejo nas podjetniki, ki se niso predali, temveč so z odrgnjenimi koleni zgradili svojo prihodnost. 

 

Vsak mladi podjetnik, ki se šele uveljavlja na trgu, potrebuje zagon. V tistem obdobju se je, kot naročeno, odprla nova sezona šova Štartaj Slovenija. Zato so se Frasovi, ki so verjeli v svoj produkt in so bili pripravljeni, da dokončno stopijo v podjetništvo, takoj prijavili. Tako so se Aljaž Fras, njegova mama Milena in oče Leon podali v novo zgodbo.

Podjetje Noela d. o. o. je bilo ustanovljeno oktobra leta 2017 v Slovenskih Konjicah. Družinsko podjetje vodi Aljaž Fras, skupaj z mamo Mileno in očetom Leonom. Glavna dejavnost podjetja je izdelovanje kreme iz polžje sline. Več o njih najdete na www.noela.si.