Meni Zapri

Kdaj se moram registrirati kot atipični zavezanec za DDV?

  • 31. avg. 2021
  • 4 min

Ste podjetnik, ki deluje v Sloveniji, in niste zavezanec za DDV, svoje poslovanje pa želite razširiti tudi v druge države EU? Ne glede na to, ali boste svoje storitve prodajali ali pa jih kupovali, se morate registrirati kot atipični zavezanec za DDV.

Registrirati se morate, če:

  • boste prejeli storitve od davčnega zavezanca iz druge države članice EU ali 
  • če opravljate storitve davčnemu zavezancu iz druge države EU,

pri čemer pa višina prometa ni pomembna.

  • Kot atipični zavezanec pa se morate registrirati tudi, če ste v tekočem koledarskem letu presegli limit nabave blaga znotraj Evropske unije, ki je 10.000 evrov.

Če prodajo ali storitve opravite fizičnim osebam, se vam ni treba prijaviti v sistem DDV.

 

Kako pridobim identifikacijsko številko za DDV za poslovanje s tujino?

Zahtevo za izdajo identifikacijske številke za DDV, obrazec DDV – P2, vložite preko portala eDavki. V obrazcu morate navesti davčno številko podjetij, s katerimi nameravate sodelovati in okvirne pričakovane vrednosti posla na letnem nivoju.

Vlogi morate dodati še prilogo, ki jo dodate kot priponko (word, pdf) na obrazcu spodaj. V njej navedete svoje podatke (v glavi) in naslov davčnega organa. Predlog teksta v vlogi:

»S to vlogo oddajam zahtevek za identifikacijsko številko za atipičnega zavezanca za DDV. Opravljal(a) bom dejavnost VPIŠI DEJAVNOST  za podjetje VPIŠI PODJETJE IN DRŽAVO, identifikacijska številka VPIŠI INDENTIFIKACIJSKO ŠTEVILKO PODJETJA«.  

POMEMBNO: Obrazec morate oddati pravočasno, še preden ste prekoračili nabave iz EU ali pa začeli opravljati storitve davčnim zavezancem v EU ali prejeli storitve od davčnih zavezancev iz EU.

 

Vlogo morate tudi digitalno podpisati, za kar potrebujete digitalno potrdilo. Namesto vas lahko vlogo podpiše in odda tudi pooblaščeni računovodski servis.

 

Kakšne so obveznosti atipičnega zavezanca za DDV?

Postopek izdaje računa se sicer ne spremeni veliko, je pa potrebno dodatno poročanje, ki ga lahko izvajate sami ali pa za vas to opravi računovodski servis.

  1. DDV-O OBRAZEC: Preko sistema eDavki morate vsak mesec oddati DDV-O obrazec, na katerem navedete zneske, DDV številke prejemnikov nakazila. Ta obrazec morate oddati, četudi niste izdali nobenega računa – oddate dokument z vrednostjo nič.
  2. REKAPITULACIJSKO POROČILO: Če ste za tekoči mesec izdali vsaj en račun, morate poleg obrazca DDV-O oddati še rekapitulacijsko poročilo, in sicer obrazec RP-O.

Pozorni pa morate biti, če boste prejemali storitve iz EU, saj morate za račune iz EU obračunati in plačati DDV v Sloveniji.

DDV-O obrazec in poročilo je potrebno oddati do 20. v mesecu v primeru, če imate vsaj en izdani račun v EU.

Če niste izdali nobenega računa ali pa ste iz EU prejeli račune za storitve ali blago, je potrebno obrazce oddati do zadnjega dne v mesecu, in do takrat tudi plačati DDV.

Če za vodenje računovodstva uporabljate Minimax, se podatki za DDV samodejno vpišejo v DDV evidence, ki jih lahko nato oddate neposredno na portal eDavki.

 

Kako izdam račun za storitve kot atipični zavezanec?

Za opravljene storitve morate izdati račun v drugo državo, na katerem ni obračunanega DDV-ja. Račun je praviloma enak, kot ga izdajate slovenskim podjetnikom, vendar morate pri izdaji upoštevati naslednje:

  • Pred izdajo računa morate pridobiti davčno številko od davčnega zavezanca iz EU – vašega kupca. Veljavnost davčnih številk lahko preverite preko portala evropske komisije – VIES.
  • Na računu mora biti pravilno navedena vaša identifikacijska DDV številka. Torej pred vašo davčno številko morate napisati SI. Na računu za Slovenijo tega ne smete, ker niste zavezanec.
  • Ker DDV ni obračunan, morate na račun dodati klavzulo: Obrnjena davčna obveznost, DDV ni obračunan skladno s prvim odstavkom 25. člena ZDDV-1.

Pri izdaji računa za storitve v EU lahko nadaljujete s številčenjem računov in teh računov ne vodite posebej. Zaradi lažje evidence pa lahko take račune številčite tudi ločeno. V Minimaxu to določite tako.

Pozorni bodite le, da se vam podatki pravilno izpišejo, ko izdajate račune v Slovenijo oziroma EU.

V Minimaxu si lahko pripravite dva različna izpisa, za račune, ki jih izdajate slovenskim kupcem, in za račune v EU, ki imajo ustrezne klavzule. 

 

Presegli smo promet 50.000 EUR

Če kot atipični davčni zavezanec presežete 50.000 EUR obdavčljivega prometa, postanete obvezni DDV zavezanec tudi za Slovenijo.  V tem primeru morate od dneva, ki je določen na odločbi FURS-a, domačim kupcem in fizičnim osebam iz EU zaračunavati DDV. Pri izdaji pravnim osebam iz EU pa ni sprememb, in še naprej velja načelo obrnjene davčne obveznosti.

Sorodne vsebine

Brezplačni članki, e-priročniki, posnetki in spletni seminarji.