Meni Zapri

Kdaj je pametno najeti računovodjo?

  • 1. jul. 2016

Računovodja ni pomemben del zgolj pri obračunu plač ali davčnih napovedih. Pomemben je pri vseh stopnjah fazah podjetja. Je vredno razmisliti o najemu računovodje že ob samem zagonu podjetja?

Obstaja več dobrih razlogov, zakaj je dobro najeti računovodjo ne glede na fazo, v kateri je naše podjetje. Računovodja nam lahko olajša vsak korak, ne glede na to, ali smo v fazi izdelave poslovnega modela, oddaje davčne napovedi ali pa zaprosila za finančno posojilo.

Če ste del majhnega podjetja, nenehno mislite na vsak evro, zato mislite, da si s finančne plati ne morete privoščiti računovodje. Pomislite drugače: koliko časa vam bodo vzela določena računovodske naloge in opravila, kot je davčno področje, še zlasti, če o tem področju ne veste prav veliko. Iz preprostega opravka (za računovodjo) bo nastala nočna mora. Naj dodamo, da vam računovodje ni potrebno najeti za poln delovni čas, včasih je dovolj že nekaj urni posvet oziroma najem.

Recimo, da vam bo zalogaj z davki vzel 10 ur v delovnem tednu, vaša ura pa stane 100 evrov. Strošek je torej tisoč evrov, pri čemer obstaja veliko tveganje, da ste zaradi neizkušenosti in nezbranosti naredili napako, še zlasti, če boste zraven opravljali svoje tekoče delo. Strošek pri najemu računovodje, ki bo uredil davčno področje, bo zagotovo nižji od zgornjih izračunov, čas, ki bi ga sicer zapravili na neznanem področju, pa boste lahko bolje izkoristili.

Ne mislite, da je vodenje računovodstva za manjša podjetja kaj manj kompleksno. V osnovi so naloge enake, zato se čim prej obrnite na računovodjo, ko začutite, da izgubljate nadzor. Dober računovodja bo uredil vse pomembne dokumente, vodil davčne zadeve, pripravil letna poročila, skrbel za plače zaposlenih in skrbel, da bo podjetje vitalno tudi v davčnem pogledu. Najverjetneje boste želeli tudi spremljati metrike, kot so izdatki za plače in ostala izplačila. Tudi to vam bo zagotovil.

Z računovodjo lahko začnete sodelovati že pri izdelavi poslovnega načrta. Če ga boste vključili že takrat, vam bo lahko svetoval, kakšne bi bile ob posameznih potezah dolgoročne posledice, ki jih bo prikazal v natančnejših finančnih projekcijah in ostalih poročilih. Vaš poslovni načrt bo bolj realističen, profesionalen in vam prinesel večjo možnost za uspeh. Pomoč računovodje vam lahko poleg pomembnih ur, ki bi jih sicer vložili v razvoj svojega projekta in to ne glede na fazo, v kateri se nahaja vaše podjetje, privarčuje tudi denar. Ne le na tedenski ravni, ampak tudi letni.

Sorodne vsebine

Brezplačni članki, e-priročniki, posnetki in spletni seminarji.