Meni Zapri

Kaj storiti, da bo odhod na dopust lažji in vrnitev na delo manj stresna?

  • 31. jul. 2018

Prva polovica poletnih (šolskih) počitnic je za nami. Ne glede na to, ali ste z dopustom že opravili, ali o njem šele razmišljate, je ta zapis namenjen tudi vam, če ste v stresu vsakič, ko morate zapustiti pisarno. Ponujamo vam 10  nasvetov, ki vam bodo pomagali pri organizaciji obdobja pred dopustom, da bo tudi vrnitev v pisarno enostavnejša. 

Kaj storiti, da bo odhod na dopust lažji in vrnitev na delo manj stresna?

1.   Strateško upravljajte svoj urnik.

Marsikateri podjetnik je pred dopustom v stresu, saj si je pred odhodom zastavil preveč dela. Nekateri se zaradi tega dopustu raje kar odpovejo. Zato je smiselno, da načrtujete vnaprej in pravilno razporedite naloge in obveznosti.   

2.   Stopite v stik s pomembnejšimi naročniki teden ali dva, preden odidete.

Pogovorite se z naročniki in jim sporočite, da odhajate na dopust. Preverite, ali še kaj potrebujejo. S tem boste dobili izgovor, da stopite v stik z njimi in jim pokazali, da mislite nanje. 

3.   Preverite svoj koledar.

Poglejte, katere aktivnosti ali naloge imate v načrtu v naslednjem mesecu po vrnitvi. Tako boste lažje predvidevali, kaj bi lahko stranke ali sodelavci potrebovali v času vaših počitnic. Pripravite jim to vnaprej.   

4.   Pripravite seznam opravil.

Smiselno je, da si pripravite več seznamov opravil: kaj morate narediti doma, kaj morate narediti v podjetju in še seznam opravil, kaj boste morali narediti takoj po vrnitvi z dopusta. Če boste razmišljali vnaprej, bodo prvi dnevi v pisarni manj stresni.

5.   Pravočasno izdajte račune.

Preverite, ali ste res izdali vse račune za opravljene storitve oziroma poslane izdelke. Ste prejeli kakšno predplačilo in morate izdati še avansne račune? Če pa se vsak mesec srečujete s pošiljanjem računov istim strankam, si lahko pomagate tako, da si nastavite ponavljajoče račune, ki jih z enim klikom lahko pošljete kar z dopusta. 

6.   Preverite zapadle račune.

Preverite zapadle račune in pokličite največje dolžnike. V obdobju vaše odsotnosti bodo dodatni prihodki dobrodošli in boste lažje začeli popočitniško obdobje.

7.   Pripravite podatke za plače.

Odhajate na dopust še pred izplačilom plač? Smiselno je, da pravočasno pripravite vse podatke, ki jih potrebujete. Če za plače skrbite sami, jih lahko s pomočjo Minimaxa pripravite in izplačate tudi na dopustu. Vse, kar potrebujete, je dostop do interneta.

8.   Pripravite plačila za prispevke in akontacijo davka.

Če ste samostojni podjetnik, morate plačati prispevke in akontacijo dohodnine, zato bodite pozorni tudi na te datume. Če boste odsotni ravno v tem obdobju, izkoristite spletne banke in nastavite pravočasna plačila. Glede poročanja in oddaje obrazcev na Durs pa zaprosite sodelavce, ali pa se dogovorite z računovodjo. Če še nimate računovodje, ga lahko poiščete med člani ZRS Minimax.

9. Zaupajte svojim sodelavcem.  

Če ste na vodilnem položaju ali pa sodelujete z ekipo, so počitnice odličen čas, da povečate zaupanje v svoje sodelavce in jim dodelite individualne naloge in odgovornosti. Na ta način bo lažje načrtovanje naslednjih počitnice, saj boste vedeli, da med vašo odsotnostjo »ni konec sveta.«

10. V svojo e-pošto vključite samodejni odgovor o odsotnosti.

Po vrnitvi na delovno mesto si verjetno ne želite prebirati jezne pošte naročnikov, ki čakajo na odgovor. Zato v samodejni odgovor vključite obvestilo o svoji odsotnosti in na koga naj se obrnejo v tem času. Če pa boste e-pošto občasno le prebirali, v obvestilo zapišite, da boste imeli omejen dostop do interneta in boste na sporočila odgovarjali z zamudo.

 

Če želite dopust izkoristiti in se posvetiti druženju, potem je smiselna pravočasna priprava vnaprej. Verjetno bi raje sproščeno pohajkovali in uživali v hladni sladoledni torti, kot razmišljali o delu in sestankih.

Pa še nasvet: vzemite s seboj dobro knjigo. Je vedno dobra spremljevalka – na plaži, v hribih ali pa na domačem vrtu. In nikar se ne hvalite preveč na družabnih omrežjih, kje vse se potepate, da ne bodo nepridipravi izkoristili vaše odsotnosti. Objavite slike z dopusta šele, ko se vrnete. 

Sorodne vsebine

Brezplačni članki, e-priročniki, posnetki in spletni seminarji.