Meni Zapri

Covid-19: Kakšna je razlika med karanteno in izolacijo?

 • 31. avg. 2020

Letošnja jesen bo zagotovo drugačna, kot smo jih vajeni. Čeprav eno dejstvo ostaja enako – prebiti se bomo morali skozi vsa virusna in bakterijska obolenja, ki so tukaj vsako jesen. Vendar je letos z nami tudi Covid-19, zaradi katerega bodo uvedeni drugačni ukrepi.

Če ste bolni, v izolacijo, če obstaja sum, pa v karanteno.

Če boste zboleli za Covidom-19, vam bo lečeči zdravnik odredil izolacijo. Prav tako vam bo odrejena izolacija, če boste imeli znake bolezni Covid -19 in bo potrjena prisotnost na virus v vaši družini ali skupnosti, četudi brisa ne bodo naredili. Izolacija torej velja v primeru, ko ni potrebna hospitalizacija, vendar je jasno, da gre za bolezen.

Po drugi strani pa gredo v karanteno zdrave osebe, za katere se sumi, da so bile v stiku z zbolelo osebo ali pa prihajajo iz držav na rdečem seznamu. Karanteno odredi minister, pristojen za zdravje na predlog Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije.

Pri izvajanju ukrepov pa bodite pozorni, saj če ne boste spoštovali karantene ali izolacije, vas inšpektor lahko kaznuje. Predvidena kazen po Zakonu o nalezljivih boleznih za kršitelje znaša od 400 do 4.000 evrov.

Če ste v izolaciji, ste na bolniški.

Če vam je bila odrejena izolacija, pomeni, da ste bolni. Lečeči zdravnik izda bolniški list, na katerem se kot razlog navede izolacija. Delavci imajo v takem primeru pravico do začasne zadržanosti od dela in nadomestila plače v višini 90 odstotkov od osnove, kar od prvega dneva krije ZZZS.

Dobili ste odločbo o karanteni. Kakšne so vaše pravice?

Če vam narava dela omogoča in si lahko uredite delo od doma, lahko normalno delate dalje in prejemate plačo.

Če vam delodajalec na more organizirati dela od doma, pa je treba vedeti naslednje:

 • Stik z okuženim na delovnem mestu:
  Če vam je bila karantena dodeljena, ker ste v stik z okuženo osebo stopili na delovnem mestu, boste kot zaposleni lahko prejemali nadomestilo plače, ki bi jo prejeli, če bi delali.
 • Prehod meje ali stik z okuženim izven delovnega mesta:
  Če ste odločbo o karanteni prejeli ob prehodu meje v Slovenijo ali ste bili v stiku z okuženo osebo izven delovnega mesta, boste prejeli 80 % osnove iz 137/7 Zakona o delovnih razmerjih ZDR-1 (povprečje 3 mesečnih plač delavca).
 • Prihod iz države na rdečem seznamu:
  Če pa boste prejeli odločbo zaradi odhoda v državo, ki je na rdečem seznamu, boste morali dokazovati elemente višje sile, da boste upravičeni do nadomestila plače. Kaj so elemetni višje sile?

Delodajalci lahko uveljavljajo pravico do povračila izplačanih nadomestil. 

Kaj, če mora otrok v izolacijo ali karanteno?

 • Otrok, ki mu je odrejena izolacija, je zbolel. V tem primeru lahko eden od staršev uveljavlja nego, pri čemer mu pripada nadomestilo.
 • Če je otroku odrejena karantena, lahko starš koristi dopust, uredi varstvo otroka ali dela od doma, kjer je to mogoče.

Če vaš otrok obiskuje šolo ali vrtec, boste v primeru suma okužbe prejeli obvestilo o karanteni. 

Imam svoj s.p. Kakšni pogoji veljajo zame?

V primeru, da ste samozaposleni, za vas veljajo podobni pogoji.

Samostojni podjetnik v izolaciji

V primeru, da vam je odrejena izolacija, pomeni, da ste bolni in lahko uveljavljate bolniško odsotnost. Ker ste s.p., vam nadomestilo plačil prispevkov in plače s strani ZZZS pripada šele po 30 delovnih dneh.

Če je izolacija odrejena vašemu otroku, na podlagi obrazca BOL uveljavljate nadomestilo za nego otroka.

Kako obračunate zadržanost od dela in katera nadomestila vam pripadajo, smo pisali v priročniku »S.p. in bolniška odsotnost«.

Samostojni podjetnik v karanteni

Če vam je bila odrejena karantena in svoje delo lahko opravljate od doma, se morate le držati priporočil in lahko normalno opravljate svoje delo. Četudi dela od doma ne morete opravljati, vam nadomestilo ne pripada.  

Enako velja, če je karantena odrejena vašemu otroku. V tem primeru morate zagotoviti varstvo za otroka (če ga potrebuje) ali pa delati od doma.

Sorodne vsebine

Brezplačni članki, e-priročniki, posnetki in spletni seminarji.