Prazniki in šolski koledar 2022/2023

Poletje se približuje h koncu, šolske počitnice se iztekajo in priprave na novo šolsko leto so v polnem teku.
Tudi če sami nimamo otrok, šolski koledar pomembno vpliva na poslovanje podjetij, letos pa bo še nekoliko drugačen.

Glavna sprememba so drugačni datumi zimskih počitnic. Ti so bili navadno konec februarja, leta 2023 pa se bodo začele nekoliko bolj zgodaj. Razlog za ta zamik je izvedba Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki bo potekalo v Planici, med 21. februarjem in 5. marcem 2023.

Šolske počitnice v šolskem letu 2022/2023


Staršem prvošolčkov pripada dodatni dan dopusta

Prvega septembra pripada staršem vseh prvošolcev dopust, ne glede na to, ali so zaposleni v javnem ali zasebnem sektorju.

Komu pripada pravica do izrednega dopusta?

Najprej naj poudarimo, da gre pri tej pravici za izredni dopust oziroma »plačano odsotnost zaradi osebnih okoliščin«. Za ta namen pa mora zaposleni vložiti prošnjo za koriščenje in dokazilo, da gre otrok v prvi razred. Kdaj prošnjo vložiti, je odvisno delodajalca, vsekakor pa pred začetkom šolskega leta.

Pravica pripada obema staršema, ki zaprosita delodajalca za izredni dopust. Dopust pa lahko porabita le na prvi šolski dan, saj se izredni dopust lahko porabi le ob nastanku izredne okoliščine.

Med izredne okoliščine sodijo tudi lastna poroka, smrt zakonca ali zunajzakonskega partnerja ali smrt otroka, posvojenca ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja, smrt staršev (oče, mati, zakonec ali zunajzakonski partner starša, posvojitelj), hujša nesreča, ki zadene delavca.

 

 

(Visited 2.551 times, 1 visits today)